ŚLIMACZKI SZPINAKOWE

💚 Jest sesja, jest piątek. Domówka? Jak najbardziej!
.
| ŚLIMACZKI IMPREZOWE |
.
💚 opakowanie ciasta francuskiego

💚 paczka szpinaku mrożonego

💚 mała kostka sera żółtego

💚 jogurt grecki

💚 4 ząbki czosnku

💚 sól, pieprz, oregano
.
Szpinak rozmrozić na średnim ogniu, doprawić solą, pieprzem i pokrojonymi drobno dwoma ząbkami czosnku. Odparować. Pozostałe dwa ząbki również drobno poszatkować lub przecisnąć przez praskę i dodać do jogurtu greckiego wraz z oregano, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Ciasto rozwinąć i wysmarować gotowym szpinakiem. Zwinąć w rulon, najlepiej wszerz – wyjdą mniejsze i będzie więcej. Kroić na plasterki po ok. 2 centymetry szerokości, układać w różyczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo po prostu papierem spod tego ciasta. Ser zetrzeć na tarce, każdą różyczkę posypać, a następnie kropnąć kapeczką sosu. Reszta sosu zostanie jako dip. Piec ok. 15-20 minut w 200 stopniach. Pod koniec włączyć termoobieg. Zajadać z przyjaciółmi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

1 102 komentarze “ŚLIMACZKI SZPINAKOWE”